Bevolking van Thailand
Thailand kent ongeveer 65 miljoen inwoners, van wie ruim een derde in de stedelijke gebieden woont. De hoofdstad van Thailand, Bangkok, is veruit de drukst bezette stad met zo’n 8 miljoen geregistreerde inwoners. We zeggen er duidelijk bij “geregistreerd” omdat het totaalaantal inwoners van Bangkok wordt geschat op ruim boven de 13 miljoen. Ter vergelijking, de tweede en derde stad van Thailand, Korat en Chiang Mai, hebben beide slechts rond de 300.000 inwoners.
De verstedelijking is dan wel langzaam aan het toenemen in de afgelopen jaren, maar het overgrote deel van de Thai woont nog steeds op het platteland in voornamelijk het noorden en noordoosten van Thailand. Het zuiden is het dunst bevolkt.
Ongeveer 75% van de Thaise inwoners zijn de oorspronkelijke Thai en zijn grotendeels boeddhistisch. We kunnen hierin vier groepen onderscheiden welke op hun beurt elk een eigen Thaise dialect spreekt.
- Centraal Thai
- Lao Thai (Noordoost Thailand)
- Pak Tai Thai (Zuid Thailand)
- Noordelijke Thai
Ongeveer 14% van de etnische minderheden in Thailand hebben een Chinese achtergrond, waarvan het vaak moeilijk is vast te stellen of ze Thais of Chinees zijn. Ze worden dan ook wel Sino-Thai genoemd.
De tweede grootste groep etnische minderheid in Thailand zijn de moslims en Maleiers, met 4%. De overige minderheden kent een grote verscheidenheid en bestaan voornamelijk uit Birmanen, Laotianen, Cambodjanen en Vietnamezen.
Daarnaast zijn er in Thailand ook veel Westerlingen gevestigd. Hieronder vallen bijvoorbeeld (tijdelijke) expats die komen werken in Thailand, maar ook studenten die aan een Thaise universiteit studeren of stagelopen in Thailand.
Klimaat in Thailand
Thailand heeft een tropisch klimaat waardoor je het hele jaar door warm en vochtig weer kunt verwachten. Dit betekent gelukkig niet dat je je elke dag zorgen hoeft te maken om een verschrikkelijke stortbui of dat je geen buitenactiviteiten kunt ondernemen omdat het altijd 30+ graden Celsius is.
Thailand kent, grofweg, 3 seizoenen waarbij elk seizoen zijn eigen weer karakter kent.
Het regenseizoen
Regenseizoen storm in Krabi
Deze loopt van ongeveer juni t/m oktober. Tijdens het regenseizoen, welke erg onvoorspelbaar is, valt er redelijk veel neerlag voortkomend uit de zuidwestelijke moesson. Tijdens het regenseizoen komt de neerslag voornamelijk in kortstondige buien en niet, zoals in Nederland, met dagen achtereenvolgende periodes van (mot)regen. Het hoogtepunt qua neerslag vind je in september.
Koele/droge seizoen
Van november t/m februari. Door de koelere temperaturen en de weinige neerslag wordt dit vaak gezien als de beste reistijd om Thailand te bezoeken. Wees echter niet bang dat het te ‘koel’ is om van de zon te genieten en het strand te bezoeken, want in Thailand betekent dit dat de temperaturen alsnog kunnen oplopen tot zo’n 30 graden Celsius op het heetst van de dag.
Hete seizoen
Tijdens het hete seizoen, welke loopt van maart t/m mei, is het erg aan te raden verkoeling te zoeken in het zwembad of de zee. Het is tijdens het hete seizoen geen uitzondering dat het kwik boven de 35 graden uit komt met uitschieters boven de 40 graden. De korte buien die geregeld uit de lucht komen vallen tijdens dit seizoen zijn een enorme verademing en zorgen voor de hoognodige verkoeling.
Erg belangrijk om te vermelden is dat er per regio wel enige variatie zit in het klimaat. Zo is in het noorden de grootste variatie te vinden in de temperaturen door de lagere luchtvochtigheid en zal het zuiden, welke omringd wordt door water, harder worden getroffen door het regenseizoen.